Video

Natuurlijk is het werken met video begonnen als een hobby, maar het is ondertussen meer dan dat. Niet alleen het werken met de camera en het monteren van de opnamen, maar ook het beschrijven van de mogelijkheden is erg interessant. Het boek Digitale Videobewerking (pas op er zijn meerdere boeken met deze titel) is daar een voorbeeld van.


KinderPersBureau

Sinds het jaar 2000 is Wilfred de Feiter de begeleider van het KinderPersBureau te Zeewolde. Kinderen maken opnamen en interviews voor uitzending door Omroep Flevoland. De kinderen zoeken de onderwerpen uit en maken de daarbij behorende afspraken. Er wordt op dit moment gewerkt met twee JVC camera's: GY-HM-70 en GY-HM-150E. Daarnaast wordt meer en meer gewerkt met twee GoPro camera's (Hero 3 en 4 Silver).

De verslaggevers van het KinderPersBureau hebben inmiddels ruim 300 filmpjes gemaakt. Een overzicht van de werkzaamheden en de filmpjes is te zien op: www.kpbz.nl.

Project Zwerfafval

Voor de gemeente Zeewolde is in 5 groepenvan de basisscholen een project uitgevoerd met als onderwerp Zwerfafval.
De leerlingen konden in groepjes kiezen voor het maken van een animatie of een filmpje.
Er werden acht iPads gebruikt die gemonteerd waren op een flexibele arm.
Uitleg over de programma's was beschikbaar in de vorm van een stripverhaal. Overigens bleek dat veel leerlingen de uitleg niet of nauwelijks nodig hadden.

Animaties Zwerfafval

Voor de animaties werd het programma MotionStudio gebruikt. De opdracht was om in een filmpje van maximaal 1 minuut het onderwerp zwerfafval onder de aandacht te brengen. Hierbij werd een beroep gedaan op de creativiteit van de leerlingen om de situaties te bedenken en op het gevoel voor techniek door telkens een opname te maken. Hoelang moet een tekst in beeld blijven zodat deze door eht publiek gelezen kan worden. Hoe kan ik een propje door de lucht laten bewegen, enzovoorts.
In anderhalf uur tijd moest het hele filmpje klaar zijn.

Filmpjes Zwerfafval

 Sommige groepen hebben de keuze gemaakt een filmpje te maken. Ook dat kon met de iPad en het programma iMovie. Voordeel van deze manier van werken is dat de opnamen meteen al in de tijdlijn geplaatst worden zodat er direct kan worden begonnen met moneteren. Ook het toevoegen van titels en muziek, het aanbrengen van effecten is een fluitje van een cent.
Ook bij dit onderdeel werd een beroep gedaan op de creativiteit van de leerlingen. Als dan ook de wethouder langskomt om te kijken hoe het gaat, dan kun je dit natuurlijk gebruiken om een paar vragen te stellen.

KunstExpeditie Media

In de maand november van 2016 is een groep van tien kinderen in het kader van het Project KunstExpeditie Media aan de slag gegaan met iPads. Thema's waren: Trailers maken, Liggend acteren/Animaties maken, werken met een Green Screen en tijdens de laatste van vier bijeenkomsten werd gewerkt met de app M ulticam. Hiermee kon de kinderen ervaren hoe het is om als regisseur Live te kunnen schakelen. Er werden drie camera's (iPads en een iPhone) gebruikt en een hengelmicrofoon voor het geluid. Bij mooi weer konden ook buiten opnamen worden gemaakt. Op 30 november zijn alle filmpjes aan ouders en andere belangstellenden gepresenteerd. In maart 2017 komt er weer een KunstExpeditie Media. De lokale Omroep heeft van de expositie een reportage gemaakt.

Eigen opnamen

De camera's worden ook gebruikt voor eigen projecten, waaronder opdrachten voor de gemeente Zeewolde, Steunpunt vrijwilligers en verschillende scholen. Zo wordt de musical van groep 8 van o.b.s. de Kiekendief al enkele jaren opgenomen met twee camera's. De montage wordt op dvd gezet. Ook worden jongeren gestimuleerd door het uitlenen van de apparatuur om zelf opnamen te maken, bijvoorbeeld bij Musicals van andere scholen en andere activiteiten.


Musicals

2009 Cash OBS de Kiekendief
2010 Blikreis OBS de Kiekendief
2011 The Challenge OBS de Kiekendief
2012 Wie is de Mol op de Kiekendief OBS de Kiekendief
2013 Zeeman De Toermalijn
2014 Verborgen Vallei Panta Rhei
2014 Montage en DVD Windkracht 8 EVS
2015 Wie kent Miljonairs OBS de Kiekendief
2015 Het dak eraf Panta Rhei
2016 Alles Overboord De Wetering
2016 Alles Overboord Panta Rhei
2017 Niet te filmen! Het Mozaïek
2017 Niet te filmen! De Richtingwijzer
2017 Help, we zijn het bruidspaar kwijt De Wetering
2017 Help, we zijn het bruidspaar kwijt Panta Rhei

Promotiefilms

2006 Maatschappelijke Stage Gemeente Zeewolde
2009 MiniMarathon Reclame en verslag
2010 Beursvloer impressie Steunpunt Vrijwilligers Zeewolde
2010 Steunpunt Vrijwilligers overzicht activiteiten
2011 Beursvloer impressie Steunpunt Vrijwilligers Zeewolde
2015 Puur Zeewolde (begeleiding verslaggevers KPBZ en productie)
2017 Junior Challenge Zeewolde

Live Registraties

2013 Nieuwjaarsconcert Chr. Harmonie Crescendo Ermelo
2013 Maestro Chr. Harmonie Crescendo Ermelo
2014 Nieuwjaarsconcert Chr. Harmonie Crescendo Ermelo
2014 Matinee concert Winter Romantiek Ermelo
2014 Migrations concert duo Kokopelli
2014 Maestro 2014 Chr. Harmonie Crescendo Ermelo
2015 Nieuwjaarsconcert Chr. Harmonie Crescendo Ermelo
2015 Promsconcert AMVZ/SOliAmersfoort
2015 Maestro 2015 Chr. Harmonie Crescendo Ermelo
2016 Koningsdag Concert AMVZ
2016 Maestro 2016 Chr. Harmonie Crescendo Ermelo
2017 Tryout voorstelling Beer gaat op Reis